Er is veel bekend over cafeïne, maar weinig over het effect van één kop koffie op het menselijk brein. Ik praat met Amber Kerkhofs, Neurowetenschapper. Voor haar promotieonderzoek kreeg zij de kans dit nader te onderzoeken aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
En met verbluffend resultaat!

GEEN KOFFIEDIK KIJKEN
Nieuw aan het onderzoek is dat het effect van één kop koffie werd afgemeten met gebruikmaking van menselijk hersenweefsel.
Amber legt uit: “De reactie op één kopje koffie bij mensen is anders dan bij dieren. Bij dieren zorgt cafeïne dat de hersencellen die signalen versturen actief worden terwijl bij mensen blijkt dat het effect van cafeïne vooral optreedt in de ontvangende hersencellen en alleen in het geval dat cellen al vermoeid waren.”

EEN STERK SIGNAAL
Verbazingwekkend vond Amber het wel.  “Met gebruikmaking van een sterke microscoop en een minuscuul pipetje was na het inwassen de invloed van cafeïne direct zichtbaar: het moeheidssignaal werd opgeheven bij iedere hersencel!”

KOFFIE: FIJN VOOR JE BREIN
Als je er goed over nadenkt dan merk je zelf natuurlijk ook verschil. Bijvoorbeeld, je voert lange tijd achter elkaar eenzelfde taak uit, je luistert aandachtig naar iemand of kijkt lang op je computerscherm. Op een gegeven moment kun je je moe gaan voelen. Je onderbreekt je taak, loopt naar de koffiemachine, drinkt een goede kop koffie en je voelt je weer fitter. Alleen al het ontbreken van je taak werkt positief. En dankzij het onderzoek weten we nu: Cafeïne zorgt dat jouw eerder vermoeide hersencellen weer met elkaar communiceren.

‘Geef mij nog maar een bakkie dan!‘

Amber lacht: “Ik moet bekennen dat ik tijdens het onderzoek meer koffie ben gaan drinken.” Daarbij merkt ze op dat je het positieve effect niet moet verwarren met het drinken van energiedrankjes. Deze laatste bevatten namelijk ook andere stoffen, zoals suiker en taurine. “In tegenstelling tot cafeïne heeft taurine effect op een ander proces in je hersenen en daarom ook andere effecten op menselijk gedrag.”

KOFFIE DRINKEN IS GEZOND
Eerder heeft wetenschappelijk onderzoek al bewezen dat koffie goed is voor je gezondheid (met uitzondering van vrouwen tijdens hun zwangerschap).
Het nuttigen van koffie wordt in verband gebracht met een lager risico op
sommige typen kanker, diabetes en dementie.  Meer informatie:
Artikel BNR   –   NPOradio1, de Jonge Docter  –   Amsterdam Research: Study caffeine effects

Geef een antwoord